top of page
sammanflätade

ANDREAS ENGLUND

”JAG GILLAR ATT UTMANA STEREOTYPEN I MIN KONST"

F. -74 i Falun. Har verkat många år inom reklambranschen i Stockholm men har på senare år återvänt till rötterna i Dalarna.

Andreas är killen som gillar att utmana stereotyper i sin konst. Som kreatör har han blivit lärd att det alltid finns alternativa lösningar och det är dem han försöker gestalta genom sin konst. Inspirationen får han från livet i sig, men även från film och fotografer som Helmut Newton och David La Chapelle, även gamla konstmästare har inspirerat Andreas när det kommer till ljussättning och teknik.

Mest känt är Andreas skildring av en anonym superhjältes vardag. Serien sträcker sig från superhjältens första uppdrag som ett litet barn till att vara en gammal man som fortfarande kämpar med vardagliga trivialiteter.

Under en exklusiv intervju med The Korea Times, nämnde Englund att han ville lägga till mänskliga egenskaper som ett sätt att utmana den stereotypt perfekta bilden kopplad till superhjältar. Genom att göra det vill han förmedla ett budskap till tittarna att även om de kan bli vem de vill, får vi inte glömma att vi alla är ofullkomliga människor.

"Jag tror att vi alla strävar efter att vara ett bättre jag, och superhjältar representerar det bättre jaget. Att se hjälten ha brister, precis som alla andra, får dig att inse att det inte är så lätt. Jag tror att det är viktigt att visa tittarna att inte försöka sträva efter perfektion, men försök att sträva efter din personlighet och vem du är, för det är vad folk älskar med dig.

Vi vill heller inte bli bedömda utifrån förutfattade meningar baserade på kön, ålder eller fysiska utseende. Istället vill vi bli erkända på våra egna personliga egenskaper, prestationer och förmågor. Med min konst vill jag visa båda sidor."

Andreas har ingen formell konstutbildning och är självlärd som konstnär Han skapar framförallt i olja och akvarell...och sätter gärna sitt avtryck på gigantiska väggar.

Andreas konst finns i många privata hem, såväl i Sverige som stora delar av värden. Han har också fått i uppdrag att skapa olika konstverk som väggmålningar, i bl.a. Tyskland, Norge och USA. Han är välkänd på streetart-scenen för sina stora väggmålningar.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page