top of page
sammanflätade

ANDREAS JOHANSSON

”HAN VÄLJER FÄRGSKALA EFTER HUR VINDARNA BLÅSER"

Född i Luleå -68. Idag lever och verkar Andreas både på Österlen med ateljé på toppen av Bästekille Backar och i norr där han skapar i sin ateljé på släktgård i den lilla byn Gran. Den ligger högt med inlandsskogen i ryggen och utsikt över dalen där Kågeälven rinner.

Andreas har alltid skapat bilder, från början med kamera för att sedan övergå till pensel och oljefärg. I över trettio år har han överfört känslor till målarduken, men först år 2020 valde han att satsa på konsten fullt ut.

Andreas målar främst i olja eller akryl. Han väljer färgskala efter hur vindarna blåser i hans inre känslolandskap. När han målar i ateljén i det speciella ljuset på Österlen, präglas han promenaderna längs stränderna och frihetskänslan han får av de vida vyerna. Ljuset får en central roll. Medan Norrlands skogar drar honom åt den mustigare färgskalan där naturen är nära när han målar i ateljén i Gran.

Med färgerna kopplar Andreas samman sina tankar och känslor, för att skapa de experimentella verk som kan uppfattas som fantasier fångade på de stora målardukarna.

När han tar en pensel i sin hand försvinner tid och rum. Målningarna färgas av toner som strömmar ur högtalarna och han låter dem leda honom genom processen i den konstnärliga praktiken där han utforskar, upptäcker och utvecklas. Han ger inget namn åt sina verk, sätter inga ramar, utan lämnar det till betraktarna att uppleva tavlorna att sila dem genom sina egna personliga lager av allt det som gör dem unika.

Det är ett språk utan ord som mer påminner om att lyssna till tonerna av ett vackert musikstycke eller bli förälskad – det är något stort och hänförande som känns, men som är svårt att sätta ord på.

Andreas är representerad hos flera gallerier i Sverige och bland samlare runt om i världen.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page