top of page
sammanflätade

BODIL VINKE

”DET BLEV BÖRJAN TILL DET BILDSPRÅK SOM JAG HÅLLER PÅ MED IDAG"

Uppväxten på gård ute på vackra Österlen, gav det öppna landskapets frihet och naturupplevelser.

Efter en dekoratörsutbildning och dagliga, praktiskt arbeten med färg och form i mitt yrke, gav också näring till intresse att teckna och måla. Efter 10 år i branschen utbildade jag mig till förskollärare och jag har genom årens lopp haft många projekt i skapande för barn. Parallellt med det pedagogiska arbetet fortsatte jag att förkovra mej via kurser i kroki, målning, teckning och keramik.

I mitten på 90-talet gick jag en konstutbildning på Sundsgårdens konstlinje i Helsingborg, därefter olika påbyggnadskurser främst inom det textila området. Detta blev början till det bildspråk som jag håller på med idag.

Artquilt är konst baserat på textila tekniker så som, sömnad, tryck textilmålning, broderi och quiltning - tygernas olika kvalitéer i textur, glansigt och matt, tunt och tjockt o.s.v. ger spännande utgångspunkt för det konstnärliga uttrycket.

En del konstnärer använder också annat material i sina quiltar, som papper, metall, läder och plast – det finns inga begränsningar och artquilts har på senare tid givit utrymme för mycket kreativitet. Den sista processen, quiltning, som sammanbinder tyglagren (framsida, mellanlägg, baksida) ger quilten stabilitet och dess specifika karaktär. Quiltningen kan göras både på maskin och för hand.

För egen del använder Bodil handtrycksfärg och pigmentfärg vid infärgningen av vita tyger som bomull, linne och sidentyger. Givetvis ljus-och tvättäkta för professionellt bruk. Vinke använder olika trycktekniker som screen-stämpel och frottagetryck. Även överföring av foton på tyg ingår i processen.

Hon syr det mesta på maskin men ger även utrymme för andra konstnärliga uttryck, så som fritt handbroderi.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

Tillgänglig konst: Begränsad eller slutsåld | Kommande utställning: Saknas

bottom of page