top of page
sammanflätade

DAGMAR GLEMME

”DAGMAR HAR ALLTID GILLAT ATT BIDRA TILL DET KULTURELLA LIVET, VARHELST HON BEFUNNIT SIG"

1942-2024

Mitt under brinnande världskrig, föddes Dagmar Glemme i Polen och växte sedermera upp i efterkrigets Tyskland.

Dagmar har tre examina från Universitetet i Hamburg: gymnastik och danspedagog, arkitektur och konst (målning och skulptering). 1973 flyttade hon till Sverige och beslöt två år senare att helt leva på sin konst.

I sitt långa konstnärsliv har Dagmar alltid gillat att bidra till det kulturella livet varhelst hon befunnit sig. Exempelvis var hon initiativtagare till Nordic Art Fair i Sundsvall på 80-talet och har startat och drivit två̊ konstgårdar i Halmstad i form av Toftasjö Konstgård och Konstgård Särdals Kvarn. 2012 grundades Dagmar Glemme Art Center med ateljé́ och skulpturpark i Hasslarp, Helsingborg. 2017 flyttade Dagmar sin ateljé́ och verksamhet med Dagmar Glemme Art Center till Villshärad, Halmstad, där den finns idag.

Dagmar Glemmes konst är välkänd runt om i världen. Hon har haft över 300 utställningar i museer och gallerier med målningar i skilda tekniker, så som: litografier och skulpturer i keramik, glas, brons och sten.

Bland raden av offentliga verk kan nämnas en målning hos FN i New York, "Kunskapen Träd" utanför Art Clinic i Jönköping och fyra stora väggmålningar i Återuppståndelsens Kyrka i Fort de France, Martinique.

Under senare år jobbar Dagmar Glemme ofta i glas, exempelvis i glasbruken hos Berengo Fine Arts i Murano, Venedig, Schott/Jena i Brasilien, Kosta Boda, Bergdala och Studio Micke Johansson, Örsjö.

En av de största projekten för offentlig utsmyckning som Dagmar Glemme genomfört är ”Weg der Steine” (Stenarnas väg) i den tyska staden Uelzen, där 21 stycken, 2‐3 meter höga stenskulpturer permanent smyckar stadens gågator. Hon är även ansvarig för en två̊ våningar hög adventskalender som pryder rådhuset i staden.

Dagmar har även producerat konst‐ och musikfilmer, bland annat "The Six Elements" 2008 och ett konstnärligt porträtt av landskapet Halland, tolkat genom uttryck från lokala musiker, konstnärer och författare.

Hon har också illustrerat flera CD‐omslag och en notbok till jazzmusikern Per Thornberg. Genom ett resestipendium från Stiftelsen San Michele skrev hon på Capri 2012 den illustrerade barnboken "Färgglada Lögner".

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

Tillgänglig konst: Begränsad eller slutsåld | Kommande utställning: Saknas

bottom of page