top of page
sammanflätade

EVA ZETHRAEUS

”DET FINNS EN SPÄNNANDE UTMANING I ATT UTVECKLA ETT NYTT FORMSPRÅK"

Jag inspireras givetvis av naturens formspråk men även utav dess dubbelhet. Det finns undersökande värden i återkommande former som genererar nya konstellationer.

Jag har tagit fasta på olika organismers sätt att replikera sig och på så sätt konstruerat (och dekonstruerat) egna, som ibland kan äga en hög grad av komplexitet. Det finns en spännande utmaning i att utveckla ett nytt formspråk men även att arbeta med materialet, porslinet, i större format.

Bakom det som till synes verkar vara ett kaotiskt universum visar sig allt vara format av en hemlig kod eller lag. Vad är harmoni och varför är vissa former mer tilltalande än andra?

Skulpturerna är resultatet av ett pågående undersökande arbete. Det som undersökts är både form och den komplicerade keramiska processen.

Eva Zethraeus är yrkesverksam keramiker med ateljé på Konstepidemin i Göteborg. 1998 tog hon MFA vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK).

Eva ställer ut både nationellt och internationellt, med separatutställning i USA på Hostler Burrows Gallery i Los Angeles 2020 samt på Salon Art + Design i New York 2022.

Eva finns representerad på bl.a. på Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska
Museet i Göteborg. 2022 tilldelades Eva både arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och Västra Götalands Regionen.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

Kommande utställning: 29 Mars - 5 Maj 2024

bottom of page