top of page
sammanflätade

KARIN BACH

”MÅLNINGEN SKA HELST INTE VARA FÖR SNYGG OCH PRYDLIG"

Karin är utbildad grafiker och blev känd med hela Danmark när hon medverkade i tv-programmet "Danmarks bästa porträttmålare". Här tog hon sig hela vägen till final!

Närmast kommer man Karin som konstnär när man riktar blicken mot de målningar hon gör för sin egen skull. Hennes signaturverk är ofta intima och figurativa porträtt av kvinnor med en abstrakt twist.

Sättet hon bygger upp dessa på är genom att utgå från en abstrakt bakgrund, från vilken kropp och ansikte växer fram på ett nästan organiskt sätt.

"Jag gillar att arbeta länge och tålmodigt och strävar efter att återskapa rätt atmosfär. För att utmana mig själv och min skolade teknik letar jag efter det råa och ofullkomliga, då målningen helst inte ska vara för snygg och prydlig”.

Karin är som bäst när hon med små, diskreta medel visar något fundamentalt om karaktären hos den person som porträtteras. Ett visst drag runt munnen eller en sjunkande attityd avslöjar t.ex. en dansares fysiska utmattning och mentala trötthet.

Man kan komma på sig själv och fundera över hennes öde: Finns det en osäkerhet kring den egna förmågan i den hårda konkurrensen, privata problem eller bara en allmän oroskänsla? Det är upp till beskådaren att finna svaret.

Olika vilar inom sig själva är två andra kvinnor som verkar finna lugn och är närvarande i nuet. Även när modellen är exponerad och naken antyds det känslomässiga tillståndet på ett mycket subtilt sätt.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

Kommande utställning: 29 Mars - 5 Maj 2024

bottom of page