top of page
sammanflätade

MARIA HAMBERG

”DET ÄR EN GENRE DÄR JAG TILLÅTS VARA FULLSTÄNDIGT FRI I MITT SKAPANDE"

Jag växte upp i syd och Latinamerika. Världar av olika kulturer och sfärer som fyllde både mitt liv och hjärta. Dessa energier och influenser, det spanska och svenska syns tydligt i min färgpalett och varvas flitigt i mitt måleri.

I början på 2000-talet tog jag några kurser i måleri men då endast för min egen del. 2016 uppmanades jag att ha min första separatutställning - den gick bra! Där och då bestämde jag mig för att fortsätta mer "på riktigt'.' Nu några samlingsutställningar senare och nybyggd atelje (2021), har jag äntligen landat i mitt yrke som konstnär.

Jag inspireras av färg, former och kompositioner som jag möter i min vardag - det kan vara alltifrån rester av en tallrik, naturformer, mönster på något material, ytan av en vägg, texter m.m. Men allt som oftast är det ren intuition, utan tanke som sätter igång mitt måleri. Målningen är den som till slut börjar ''berätta'' vilka moment, rörelser eller material jag ska använda mig av.

Vidare finns min förkärlek till det abstrakta eftersom det är en genre där jag tillåts vara fullständigt fri i mitt skapande. Ett av alla dessa frihetsmoment är att bara måla i den sinnesstämning jag är i - så bli inte överraskad om mina målningar varierar i uttryck.

Jag är på ständig upptäcktsfärd efter att utforska vad som är möjligt i mitt skapande. Jag vill förmedla sinnesstämningar som väcker harmoni och fantasi. Där både hjärta och lek får vara med och där sinnet får vara öppet men även få plats för allvar och sårbarhet, när det behövs.

I min atelje på Västkusten i Onsala skapar jag mina verk.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page