top of page
sammanflätade

MATS JONASSON

”VÅRA SKOGAR HAR SEDAN URMINNES TIDER PÅVERKAT FOLKSJÄLEN"

- Jag är född och uppvuxen vid ett glasbruk med den dunkla skogen som granne. Där lärde jag mig i unga år att gravera glas. Denna materia har således blivit ett spännande uttrycksmedel för mig. Glasets formbarhet, lyster och transparens eggar fantasin. Öppet sinne, trots mot fördomar och improvisation ger möjligheter. Det mesta är ogjort.

Under skolåren uppmärksammades Mats tecknartalang och han blev lärling i gravyr på Målerås Glasbruk. Läromästare var Folke Walving som var brukets konstnärliga ledare. Steg för steg upptäckte Mats gravyrens möjligheter och hans hantverksresa fortsatte under några år på Kosta Glasbruk.

Där fick han möjlighet att arbeta tillsammans med konstnärer som Vicke Lindstrand, Sigurd Persson, Lisa Bauer mfl. Mats beskriver det själv som ”den bästa av skolor”. Färdigheterna med gravörpennan gav Mats en unik möjlighet; att få chansen som konstnär på Målerås Glasbruk. Erfarenheterna inom hantverket och förståelsen för materian gav självförtroende. Snabbt konstaterade han dock - ”Att vara duktig med handen är självklart bra men inte detsamma som att ha konstnärlig fantasi”.

Gravyren är alltid närvarande i Mats konstnärskap. Fantasin och detaljrikedomen är kännetecken för Mats, som till exempel trollsländans lätta vingar eller grässtrået som vajar i vinden.

”Våra skogar har sedan urminnes tider påverkat folksjälen”, säger Mats. Inspirerad av denna natur har han med öppna sinnen skapat sina särpräglade objekt med gravyer i kristall.

I Målerås Glasbruks järngjuteri görs formar för glastillverkning. Nu har denna materia fått ett nytt användningsområde. Inspirerad av mytologiska väsen använder Mats järnet i sina konstverk. Med fantasi och skulptural pregnans stimulerar järn och kristall det fördomsfria ögat. Allt Mats Jonassons konstglas görs på Målerås Glasbruk.

”I skapandet är det viktigt att utveckla nya metoder och processer, som i symbios med erfarna hant- verkare bilder en kokande gryta av kunskap.” Mats Jonasson

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page