top of page
sammanflätade

MEHMET YAMANLAR

"VI STRÄVAR EFTER ATT FLYTTA GRÄNSER, INTE BARA VÄCKA FANTASIN"

Ran Art är inte bara en samling vackra fotografier, det är en portal till en värld av drömmar och undermedvetna tankar. Varje enskilt verk, skapat av Mehmet Yamanlar och Shelma Kullenberg, bär på en omsorgsfullt planerad berättelse, redo att väckas till liv av betraktarens fantasi.

Likt drömmar talar våra bilder till oss på ett språk som inte alltid kan förklaras med ord. De fängslar oss med sin mystik och skapar en känsla av déjà vu, som om vi har sett dem i våra egna drömmar. Varje bild bär på flera lager av meningar, redo att tolkas och omtolkas av varje betraktare.

Vi strävar efter att inte bara väcka fantasin utan också flytta gränser. Genom att utmana våra förväntningar och konventioner inspirerar de oss att se världen på nya sätt. Vi hoppas att vår konst ska inspirera till reflektion och diskussion, och att det ska få oss att känna oss mer hela som människor.

MEHMET YAMANLAR

Född-57, introducerades Mehmet till kamerans magi redan i unga år av de turkiska fotograferna Ersin Alok och Ara Guler. Hans resa tog honom till Sverige 1980, där han studerade till mediapedagog och verkade sedermera inom den sociala sektorn. Men taget om passionen för fotografi har han aldrig släpt. Under senare år har han återvänt till sitt kall med full kraft och fördjupat sig i hantverket med nyvunnen intensitet.

För Mehmet är fotografering inte bara en teknisk handling, utan en känslomässig resa präglad av engagemang. I varje bild strävar han efter att fånga det perfekta ljuset – det subtila, osynliga ljuset som bär berättelsens innersta väsen. Han fascineras av livets komplexitet, både i ljusets glans och i skuggornas mörker.

Fotograferingen blir en sorts visuell dagbok, en spegelbild av hans egna inre landskap. Genom linsen utforskar han sina känslor och sin verklighet, ständigt på jakt efter svar på frågan om vem han är som fotograf. Hans kamera fångar allt från värme och skönhet till kärlek och djupa känslor, och bjuder in betraktaren att delta i spelet mellan ljus och mörker, energi och kraft.

Med rötterna i Istanbuls livliga atmosfär och en blick formad av svenska landskapets skönhet, har han skapat en unik fotografisk röst. Hans bilder bär på berättelser om kontraster och möten, om ljus och skugga, om livets egna oändliga nyanser. En röst värd att lyssna på, en resa värd att följa.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

Kommande utställning: 29 Mars - 5 Maj 2024

bottom of page