top of page
sammanflätade

MERCEDES MURAT

”DE ÄDLA METALLERNA SKAPAR SPÄNNANDE EFFEKTER I MÅLNINGARNA"

Janice Mercedes Murat, född 1981 i Sverige, är en av de få konstnärer i världen som arbetar med den speciella tekniken ”Verre Églomisé” inom modern konst.

Den avancerade och uråldriga tekniken är en fransk benämning som innefattar processen att genom design och förgyllning skapa spegelreflektioner på glas.

Mercedes Murat målar sina unika motiv spegelvänt på glaset och polerar in ädla metaller såsom 24 karat guld, vitguld och platina.

De ädla metallerna skapar spännande effekter i målningarna, som blir levande och förändrar sitt uttryck beroende på hur ljuset rör sig i rummet och i vilken vinkel du betraktar motivet.

Utöver glasmåleriet har konstnären Mercedes Murat även ett unikt sätt att sammanföra konst med möbler. Stilen kallas möbelkonst och är en modernisering av rokoko, både dramatisk och graciös med konsten i fokus.

Med utställningar nationellt och internationellt har hennes verk visats upp i Florens, Milano, Palm Beach, Boca Raton, Helsingfors, Atlanta Georgia, Qatar, Oslo och i Sverige där hon bor och är verksam.

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page