top of page
sammanflätade

PETER MANDL

”SÄREGEN FORM OCH SMÄLTTEKNINK HAR GJORT PETER TILL ETT NAMN PÅ SKULPTERINGSARENAN”

Peter Mandl - Rörelsens och nådens skulptör!

Tjeckisk född konstnär (f.47) som flydde till Sverige när Warszawapaktens styrkor invaderade Prag 1968. Han bor sedan länge i Påarp utanför Halmstad tillsammans med hustrun Gunilla.

Efter gedigna utbildningar både från glaskonstfackskolan i Zelezny Brod och konstfack i Stockholm har Peter vigt sitt liv åt att skapa skulpturer som inte lämnar någon oberörd.

En säregen form och smältteknik har gjort honom till ett namn på skulpteringsarenan, där han fångar flyktiga ögonblick i solida former av glas och brons, vilket gör beskådaren både nyfiken och lugn på samma gång.

Rörelser som påminner om elementen, former som finns i naturen, människokroppen, fruset men fortfarande för alltid i rörelse, berättar en historia, gläder ögat, matar sinnet och smeker själen.

Han har även skapat flertalet kvinnofigurer i brons och glas, vilka för tankarna till hav och vind.

Peters konst finns representerad vid bl.a. Nationalmuseum i Stockholm och kan ses i många privata och offentliga konstsamlingar runt om i världen. I Sverige finns hans verk även att beskåda på ett flertal offentliga platser - bl.a. längst kustväg 100 i Höllviken.

Vi är otroligt stolta och malliga, över att som en av få aktörer fått förtoendet att representera Peter i Scandinavien!

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page