top of page
sammanflätade

TOMAS LACKE

”JAG HAR ALDRIG GILLAT ATT KALLA MIG FÖR KONSTNÄR"

Tomas, f.-76 - är en svensk autodidakt konstnär inom både måleri och skulptur. Han har varit verksam sedan 90-talet och har sin ateljé i Åkersberga där han även är bosatt.

I hans måleri hittar vi stora abstrakta och figurativa verk i en mix av varma jordfärger men Tomas kännetecknas kanske mest utav sina skulpturer utskurna I stål som silhuetteras mot vår natur eller som förgrund till hans måleri.

Tomas experimenterar friskt med både tekniker och material. Popkonst, klassiskt oljemåleri, installationer och skulpturer. Ofta har verken tydliga religiösa undertoner. Resultatet blir mörkt, närvarande och intensivt. Utan synliga penseldrag är det nästan som att dukarna har skapat sig själva.

”Jag har alltid ritat, målat och skapat saker. det har funnits där hela tiden. kanske för att jag annars är en rastlös människa.”

Inspirationen kommer från vårt samhälle och natur med alla dess färger och former. Nya tankar och idéer föds ständigt och utan ett konstant skapande och experimenterande skulle Lackes interna minnesbank snabbt bli full. Ibland går det inte som han tänkt sig men även misslyckade experiment banar vägen för hans framtida nya tekniker och idéer.

Vår omvärld och mänsklighetens beteende, teknikberoende och fåfänga skapar en ständig ström av inspiration och stimulans för Tomas att fascineras av och hämta inspiration från. Från det dystra och samtidens kval och rädslor lockar han fram ett hoppingivande ljus och det vackra.

”Jag har aldrig gillat att kalla mig för Konstnär. Jag brukar säga att jag arbetar som konstnär då jag säljer det jag skapar. Annars är jag nog så långt ifrån den klassiska arketypen av Konstnär man kan komma. Om man inte gör ett besök i mitt huvud - då kanske man skulle säga motsatsen!”

Een målning
Porträttbild av konstnären: Helena Hötzl Setterström

bottom of page